Burn-Out

Herken je dit?

Je voelt je moe, hebt steeds minder fut om naar je werk te gaan, je slaapt slecht, je piekert lang en veel over je werk of andere zaken die je maar niet los kunt laten. Je hebt het gevoel nergens meer van te kunnen genieten, je zin in seks is ver te zoeken, het lukt je niet meer gestructureerd te denken en te handelen, je hoofd en nek doen bijna dagelijks pijn, je voelt alleen maar vermoeidheid, je bent uitermate snel geïrriteerd en je lichamelijke conditie lijkt met sprongen achteruit te gaan!! De kans is dan erg groot dat je ver over je grenzen bent heen gegaan en je letterlijk bent opgebrand!

Oorzaak van een Burn-Out

Als je te lang blootstaat aan emotionele overbelasting en stress, ligt het gevaar van het krijgen van een Burn-out op de loer.
Zowel op het werk als in de privé-situatie kun je emotioneel overbelast raken. Er is lang gedacht dat dit alleen maar werk gerelateerd was, maar inmiddels wordt het steeds duidelijker dat dit ook door persoonlijke omstandigheden kan ontstaan of een combinatie van deze twee.

De risicofactoren op het werk zijn onder andere: slechte werksfeer, hoge werkdruk, beperkte controle mogelijkheden( zoals pauze nemen of vrije dagen plannen), geen of te weinig waardering, onduidelijkheid over de inhoud van je functie en veelvuldige wisselingen van management en collega’s.

In de thuissituatie kunnen relatieproblemen, combinatie mantelzorg en het opvoeden van de kinderen naast je werk, slechte woonsituatie, geen ruimte hebben om eigen tijd in te delen en voor jezelf de lat te hoog leggen de kans op Burn-out vergroten. Het is veelal een opeenstapeling van diverse factoren en stressoren. Herken je meerdere van de bovengenoemde symptomen? Dan is het risico groot dat je dus letterlijk opgebrand raakt of al bent !

Naast bovenstaande is er ook een groep mensen met HSP die door de overprikkeling een verhoogde kans op Burn-out hebben, hier is een aparte aanpak voor nodig. Klik op deze link voor de HSP pagina.

Burn-out of overspannen
Er is echter wel een verschil tussen Burn-out zijn of overspannen. Als je overspannen bent, heeft dit meestal een korte termijn oorzaak. De directe aanleiding van de overspannenheid ligt meestal in de achterliggende paar maanden.
Bij een Burn-out ben je een veel langere periode over je grenzen gegaan. Overspannenheid zou overigens wel – als er niets aan gedaan wordt- kunnen leiden naar een Burn-out.

Zit ik in een Burn-out? Doe dan de test of neem contact op.

Je kunt vrijblijvend een Skype afspraak maken. Je krijgt dan waardevolle tips die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd.

Een Burn-Out is niets om je voor te schamen!