Innerlijk bewust in het vakblad hypnotherapie

“Misschien is al het verschrikkelijke in zijn diepste wezen ‘iets’ hulpeloos, dat om onze hulp vraagt.”
Carl Gustav Jung

Hoelang voelt jij je al zo moe?
Hoelang loop je al rond met het gevoel dat je anders bent?
Hoe vaak heb je het gevoel dat je niet gezien of gehoord wordt?
Hoe vaak wordt er niet tegen je gezegd dat jij het altijd moeilijker maakt dan nodig?
Of hoe vaak wordt er tegen je gezegd: “ stel je toch niet zo aan”.

Je hebt het gevoel vast te zitten en niet wordt begrepen. Je voelt je vaak eenzaam.

Je gaat steeds meer aan jezelf twijfelen en denk soms dat je gek bent.

Dat terwijl:

  • Je heel veel in je mars hebt en je snel in de gaten  hebt wat er moet gebeuren
  • Je op een creatieve manier oplossingen kunt bedenken die werken
  • Je anderen makkelijk aanvoelt en weet wat ze nodig hebben
  • Je naar diepgaande contacten streeft
  • Je alles en iedereen het naar hun zin weet te maken

Waar komen die emoties dan vandaan, die je van het ene op het andere moment volledig uit het veld doen slaan, terwijl je eigenlijk de draaiende kracht achter veel dingen bent. De term ‘Drama Queen’, vind je omgeving op zo’n moment wel goed bij je passen. Terwijl je eigenlijk heel goed weet wat je allemaal wilt, hoe je het wilt en goed bent in dat wat je doet, wordt je overvallen door onzekerheid en faalangst. Je blokkeert. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je nog niet genoeg kennis bij je draagt.  Het gevoel van vastzitten neemt bezit van je.

Misschien herken je al veel van wat hier boven staat bij jezelf.  En ook de vermoeidheid die maar niet weggaat en je steeds meer in de weg gaat zitten.

Dit is maar een kleine greep aan symptomen die erop kunnen wijzen dat je een Hoog Sensitief persoon (HSP)  bent. ( je kunt hiervoor een test doen die je op de website kunt vinden).

In de jaren 90 heeft psychologe Elaine N. Aron heel veel research gedaan naar hooggevoelige/hoogsensitieve personen. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat 20 % van de wereldbevolking externe prikkels op een andere, diepere, intensievere  manier verwerkt en analyseert.

“ Hoog sensitieve personen zijn mensen die geboren zijn met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol.” Aldus Aron.

Eigenschappen waar je best trots op mag zijn toch?

Echter uit de onderzoeken is  gebleken dat personen met HSP in het dagelijks leven meer stress, depressieve gevoelens, angstgevoelens en meer lichamelijke ongemakken ervaren dan niet HSP’ers. Doordat  bij HSP’ers gebeurtenissen die schokkend of pijnlijk zijn extra hard  binnenkomen, zijn ze bevattelijk voor een psychische kwetsing.  Zij hebben meer tijd nodig om te herstellen, waar soms met onbegrip en irritatie op wordt gereageerd, wat weer als extra pijnlijk wordt ervaren.

Zo kan er een achtbaan van emoties ontstaan van:

Verdriet

Angst

Machteloosheid

Schuldgevoel

Onbegrip

Boosheid.

Het onbewuste

Wat heel belangrijk is voor een HSP’er , is leren omgaan met je sensitiviteit en de emoties die er zijn. Een verlangen naar heling. Je wilt weten wat voor betekenis hoog gevoeligheid voor jou heeft. Je wilt je staande houden in deze wereld.

Dit is mogelijk door de pijnlijke ervaringen te gaan verwerken.

Je Psyche reageert op pijnlijke ervaringen en gaat zich beschermen. Iets wat als pijnlijk wordt ervaren wordt dan weggestopt. De ervaring wordt opgeslagen in het onbewuste, vergeten door je denken. Alleen je gevoelsleven heeft ze niet vergeten. Hierdoor krijg je onverklaarbare gevoelens en emoties.

Je hebt uit zelfbescherming muren om je heen gezet om de pijn niet te voelen, om je te beschermen. De muren houden je helaas niet alleen bij de pijn weg maar ook vaak bij gevoelens zoals liefde en schoonheid. En deze muur laat ook niet toe dat je liefde voor jezelf kunt voelen,

Jezelf als goed en mooi mens zien

De muur stort in

Het kost je Psyche een enorme inspanning om een muur in stand te houden. Als die zorgvuldig opgebouwde muur dan plotseling instort wordt je overstroomd door verwarrende en soms verpletterende emoties. Het kan dan gebeuren dat je ziek wordt, overspannen raakt of in een burn-out terecht komt.

Bewustwording

Door je bewust te worden wat er in je onbewuste ligt weggestopt, en deze pijnlijke ervaringen gaat verwerken wordt er een proces opgestart die de HSP’er weer krachtig maakt en de voordelen van HSP leert benutten. Je psyche wordt geheeld en je kwaliteit van leven verbeterd voel- en zichtbaar.

Als ervaringsdeskundige kan ik je zeggen dat dit het beste is wat je als HSP’er kan overkomen.

Hypnotherapie aangepast op de verwerking van de HSP’er is een zeer doeltreffende therapie, waarbij het gaat om onbewuste te bevrijden van pijnlijke ervaringen. Dit in combinatie met Ik-versterkende ondersteunende technieken wordt het leven van een HSP’er weer zoals het hoort te zijn:  ‘Fijn”.

Je gaat weer genieten van de kleine dingen om je heen. Je hebt meer plezier. Je eigenwaarde, zelfvertrouwen en liefde voor jezelf stijgen . Je ervaart rust in je hoofd en lichaam en je hebt genoeg energie om je eigen levensplan te bepalen, zodat je geen onderdeel meer bent van het plan van een ander.

Over Innerlijk Bewust
Yvonne Koolen, hypnotherapeut, psychotherapeut, spreker, trainer, coach en Hoog Sensitief Persoon (HSP), heeft zich in het mooie plaatsje Goedereede gevestigd met haar praktijk Innerlijk Bewust. Zij heeft haar eigen, brede kijk op het begeleiden en behandelen van vrouwen met HSP al dan niet in combinatie met een burn-out.

In haar praktijk helpt Yvonne voornamelijk vrouwen die door HSP of een burn-out in een schijnbaar uitzichtloze situatie geraakt zijn. Zowel vanuit haar eigen levenservaringen als gerenommeerde opleidingen weet ze precies welke diepe dalen haar cliënten doorgaan. Doordat ook zij heel diep is gegaan, heeft ze haar passie kunnen ontwikkelen Haar missie zoveel mogelijk vrouwen die het gevoel hebben vast te zitten, leren  weer vol van het leven te genieten . www.innerlijkbewust.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *